Dacă ați ajuns pe această pagină, probabil că știți deja ce este dexonline (dacă nu, puteți afla de aici).
Puteți contribui la dezvoltarea proiectului dexonline și prin donarea unei sume de bani. Mai multe detalii la finalul acestei pagini.

Donează

Donează prin PayPal  

Donează prin transfer bancar  

 • Beneficiar Asociația dexonline
 • CIF 30855345
 • Adresa strada Remetea nr. 20,
  București, sector 2
 • Cont Banca Transilvania, sucursala Obor
 • RON RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX


La ce folosim sumele donate

Avem multe idei pentru a dezvolta site-ul și prea puțin timp să ne ocupăm voluntar de ele. Echipa noastră constă din șapte oameni și toți suntem voluntari. Aceasta înseamnă că lucrăm cu mare plăcere, dar trecem DEX online pe planul doi oricând apar nevoi mai urgente în viețile noastre. Donațiile voastre vor ajuta Asociația dexonline să dezvolte proiectul mai repede. De exemplu:

Finanțarea unor noi proiecte software detalii

Cheltuieli estimate: 1.500 € - 2.000 € pe lună.

Motiv: Avem suficiente idei de proiecte software, pe termen scurt și lung, pentru a angaja cel puțin un programator cu normă întreagă; de exemplu:

 • un motor de indexare a unor texte românești de calitate, disponibile pe Internet: literatură, articole etc.;
 • exemple alături de fiecare definiție, extrase automat din textele indexate anterior;
 • o interfață care găsește cuvinte, în textele indexate anterior, care nu apar în DEX online și le trimite către un lexicograf care să le elaboreze definiții;
 • confruntarea și unificarea definițiilor pentru același cuvânt, din dicționare diferite, pentru eliminarea redundanței;
 • restructurarea definițiilor pentru a separa silabisirea, pronunția, etimologia, sinonimele și variantele;
 • jocuri bazate pe dicționare, din serie cu Spânzurătoarea și Moara cuvintelor.

Achiziționarea unor noi dicționare în format electronic detalii

Cheltuieli estimate: 1.000 € - 3.000 € per volum.

Motiv: DEX online conține, în majoritatea sa, dicționare generale. Stăm mai puțin bine cu dicționarele de nișă: juridic, medical, informatic, tehnic, de artă, de arhitectură, botanic, biologic etc. Există dicționare valoroase pentru multe din aceste domenii și considerăm că ar fi util să cumpărăm dreptul de a le publica.

Un aspect interesant este dreptul de a redistribui aceste definiții sub o licență cât mai permisivă (Creative Commons sau GNU GPL). Dorim să eliberăm limba, astfel ca oricine să poată descărca și folosi listele de cuvinte și definiții. Așa s-au născut multe proiecte de cercetare și site-uri web utile. Acest drept are, însă, un cost suplimentar.

Importarea unor dicționare vechi, de referință detalii

Cheltuieli estimate: 4-5 € / pagină.

Motiv: Evoluția limbii este la fel de importantă ca și forma ei curentă. Dicționarele vechi ne arată cum s-a modificat în timp sensul cuvintelor și ne permit să înțelegem mai bine cărți vechi. Importarea unui dicționar vechi constă, în general, din patru pași:

 • Găsirea și cumpărarea lui. Raritatea și costul variază de la ediție la ediție.
 • Scanarea lui (circa 10 ¢ / pagină). Acest pas este obligatoriu, deoarece copiile sunt foarte rare și majoritatea oamenilor care tehnoredactează definiții nu au acasă o copie.
 • Trecerea printr-un OCR (circa 10 ¢ / pagină). Acest pas extrage textul (cu destul de multe erori) din paginile scanate.
 • Tehnoredactarea definițiilor și corectarea erorilor de OCR (circa 3-5 € / pagină). Tehnoredactarea este o muncă migăloasă deoarece dicționarele vechi folosesc semne grafice și forme ale cuvintelor ieșite din uz, dar noi dorim să le preluăm cu exactitate.

Colaborări plătite cu lexicografi și/sau lingviști detalii

Cheltuieli estimate: 20-30 € per articol lingvistic; variabile pentru elaborarea de definiții.

Motiv: Dorim să ne îmbogățim colecția de articole pe teme lingvistice (exprimare, pronunție, împrumuturi din alte limbi etc.). Uneori putem scrie singuri câteva paragrafe, dar, pentru a nu rămâne la un nivel de diletanți, avem nevoie de colaborări cu profesioniști în domeniu.

Al doilea motiv este că limba evoluează. Apar mereu cuvinte noi, pe care noi le putem depista în mod automat, prin scanarea periodică a site-urilor românești. Nu putem însă să le elaborăm o definiție completă -- acesta este apanajul unui lexicograf profesionist.

Nu în ultimul rând, DEX online are informații sărace pentru etimologiile multor cuvinte. Dorim să colaborăm cu un etimolog de profesie pentru a ne completa informațiile.

Motivarea comunității de voluntari pentru implicare detalii

Cheltuieli estimate: variabile în funcție de proiect.

Motiv: Cu vorba bună și cu un apel la conștiința civică am ajuns departe, dar un contract plătit este un stimulent în plus. De exemplu, structurarea definițiilor și eliminarea redundanței dintre diversele dicționare sunt proiecte utile care, în bună parte, nu necesită pregătiri speciale, ci doar un efort susținut.

Organizarea de concursuri și oferirea de premii detalii

Cheltuieli estimate: 100 € / lună.

Motiv: Lumea iubește concursurile de aptitudini, iar cele lingvistice nu fac excepție. Pentru DEX online, organizarea de concursuri ar fi un prilej bun de a stimula oamenii să învețe lucruri noi și de a-i ține aproape de site. De exemplu, Cuvântul zilei este ales în fiecare zi în legătură cu un eveniment notabil din acea zi (în anul curent sau în anii trecuți). Voi câte din aceste evenimente puteți identifica?

Mentenanța sistemului detalii

Cheltuieli estimate: 100 - 200 € / lună.

Motiv: Spre deosebire de alte site-uri cu un trafic comparabil cu al nostru, DEX online nu deține o fermă de servere. Tot proiectul rulează pe un singur calculator, din care stoarcem tot ce putem pentru a face față traficului. Chiar și așa, în permanență sunt necesare mici lucrări pentru a ține la zi multitudinea de componente aferente proiectului:

 • sistemul de operare;
 • cache-ul Varnish, pe care îl folosim pentru a accelera servirea paginilor, și care trebuie foarte bine adaptat la nevoile noastre;
 • sistemul OTRS, folosit pentru a răspunde la e-mailuri;
 • filtrul de spam;
 • pagina wiki.

Toate adunate pot ține un inginer de sistem ocupat câteva ore pe săptămână.

Redirecționează 2% din impozitul pe venit

Codul Fiscal pune la dispoziția contribuabililor mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2012. Astfel, poți ajuta Asociația dexonline fără să te coste nimic! Procedura este simplă, trebuie doar să te încadrezi în termenul limită: 25 mai 2013!
Formularul poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.

Pasul 1: Descarcă și printează formularul. Pasul 2: Completează formularul folosind datele de identificare ale Asociației dexonline:
 • Cod de Identificare Fiscală (CIF): 30855345
 • Adresa sediului social: strada Remetea nr. 20, București, sector 2
 • Cont deschis la Banca Transilvania, sucursala Obor, IBAN: RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX
Nu e nicio problemă dacă nu știi exact suma care trebuie virată: las-o necompletată și organul fiscal o va calcula și o va vira, conform legii.
Formularul trebuie completat în două exemplare: unul trebuie trimis către Administrația Financiară (vezi pasul următor), celălalt rămâne la tine.

Pasul 3: Depune formularul completat și semnat la sediul Administrației Financiare de care aparține domiciliul tău. Alternativ, puteți depunde formularul direct la sediul Administrației Financiare respective.
Mai multe informații puteți găsi aici.

Sponsorizarea Asociației dexonline

Dacă ai o firmă, ai profit și plătești impozit, ne poți sponsoriza. Suma donată se scade din impozitul pe profit dacă se îndeplinesc cumulati condițiile:
 • suma nu depășește 0,3% din cifra de afaceri;
 • suma nu depășește 20% din impozitul pe profit datorat.
Cheltuielile ce depășesc aceste limite pot fi înregistrate în contabilitate drept cheltuieli nedeductibile. Sponsorizările se pot face în orice perioadă a anului, sumele urmând să figureze în documentele contabile la următoarea dată a raportării impozitului pe profit.

Detalii:
 • Beneficiar Asociația dexonline
 • CIF 30855345
 • Adresa strada Remetea nr. 20, București, sector 2
 • Cont Banca Transilvania, sucursala Obor
 • RON RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX