Informații generale Manifest Căutare Cum puteți ajuta Informații diverse

Ce este DEX online?

DEX online este transpunerea pe Internet a unor dicționare de prestigiu ale limbii române. El este creat și întreținut de un colectiv de voluntari. Definițiile sunt preluate textual din sursele menționate, cu excepția greșelilor evidente de tipar, pe care le-am corectat. DEX online este un proiect distribuit; oricine dorește poate ajuta la dezvoltarea proiectului, de exemplu contribuind cu definiții noi sau donând asociației dexonline o mică sumă de bani.

Accesul la DEX online va fi întotdeauna gratuit. O parte din baza de definiții a DEX online este disponibilă liber și gratuit sub licența publică generală GNU (GPL).

Ce nu este DEX online?

Există multe păreri greșite despre rostul și principiile DEX online. Multă lume încearcă să ne ceară ajutorul acolo unde nu-l putem oferi sau să ne ajute în feluri care nu ne folosesc. Încercăm deci să lămurim câteva lucruri:
 • Nu suntem lingviști de profesie. Voluntarii care întrețin proiectul sunt pasionați de limba română și unii din ei au mai multe cunoștințe lingvistice decât omul mediu, dar atât. Dacă ne scrieți un mesaj întrebându-ne care este sensul unui cuvânt sau cum se folosește corect o expresie, vom încerca să vă dăm un răspuns competent, dar nu unul cu autoritate. Este posibil să nu știm nici noi mai multe decât puteți afla dumneavoastră din definițiile din DEX online.
 • Nu suntem subordonați Academiei Române nici altui for. De la începutul proiectului am încercat să colaborăm cu Academia Română, dar nu a existat dorința de comunicare. Suntem recunoscători Academiei Române că nu s-a împotrivit proiectului DEX online, dar o colaborare în adevăratul sens al cuvântului nu a existat niciodată.
 • Nu suntem autorii definițiilor prezentate. După fiecare din definiții, precizăm clar care este sursa folosită. Există un set mic de excepții, cele cu sursa „Neoficial”, dar încercăm să nu mai folosim această sursă.
 • Nu dorim să modificăm definițiile existente, deoarece nu ne aparțin, dar sistemul ne permite să facem adnotări pe marginea lor.
 • Nu dorim să extindem dicționarul cu definiții provenite din opinia personală a unui utilizator. Ne bazăm pe contribuțiile voluntare, dar ele trebuie să provină dintr-o sursă autorizată (prin care de obicei înțelegem un dicționar tipărit). Aceasta ne conferă mai multă autoritate.
 • Nu oferim un dicționar complet. Așa ceva nu există, nici chiar după ce am încorporat cinci dicționare întregi. Dar calitatea DEX online a crescut în permanență în ultimii ani și sperăm să continuăm așa.
 • Nu oferim un dicționar bilingv. Există deja dicționare bilingve pe Internet de o calitate foarte bună.

Cum a apărut DEX online?

Suntem în secolul XXI și orice nație care se respectă trebuie să aibă un dicționar explicativ pe Internet. Am pornit proiectul DEX online în 2001 pentru că cineva trebuia să o facă (și n-a fost ușor: primele 30,000 de definiții le-am tastat manual). Pentru majoritatea românilor din afara României, dar și pentru mulți dinăuntrul ei, acesta este singurul dicționar explicativ la care au acces.

Avantajele DEX online față de un dicționar pe hârtie sunt:
 • Căutarea mai simplă a cuvintelor. Tastarea cuvântului ia mai puțin decât frunzărirea paginilor.
 • Căutări aproximative. Dacă nu cunoașteți forma corectă a unui cuvânt, puteți încerca o scriere aproximativă și DEX online va găsi forma corectă. De exemplu, căutând cuvântul geizer, veți fi trimiși la forma corectă „gheizer”.
 • Trimiterile. Definițiile conțin la rândul lor cuvinte care pot fi necunoscute. Într-un dicționar pe hârtie, este necesară o nouă căutare pentru a găsi explicația cuvântului necunoscut. În DEX online, trimiterea se face printr-un clic pe cuvântul necunoscut.
 • Căutarea mai multor definiții simultan, folosind expresii regulate (vezi căutarea cu expresii regulate).
 • Căutarea în mai multe dicționare simultan. Dacă definiția unui cuvânt a fost găsită și în DEX, și în Dicționarul de Neologisme, vă vor fi prezentate ambele definiții.
 • Corectarea erorilor. Oricine depistează o eroare de ortografie într-o definiție o poate semnala, și greșeala va fi corectată rapid. Textul unui dicționar pe hârtie este bătut în cuie.
 • Extensibilitatea. Voluntarii DEX online îmbogățesc în permanență baza de date cu definiții noi și fac comentarii pe marginea celor existente, dacă găsesc ambiguități sau contradicții.
 • Aplicațiile externe. De vreme ce baza de date a DEX online este disponibilă liber și gratuit, multă lume o folosește pentru scopuri din cele mai variate, de la un dicționar explicativ offline (pe care îl puteți instala și folosi pe calculatorul dumneavoastră) până la dicționare de rime, corectoare ortografice sau jocuri de spânzurătoare și rebus.
 • Generator de flexiuni. Un subproiect al DEX online este să învețe declinările și conjugările tuturor cuvintelor limbii române, astfel ca oricine are dubii să poată găsi un răspuns.

Cine sunt autorii proiectului DEX online?

 • Cătălin Frâncu - Inițiatorul proiectului și programator.
 • Federația Română de Scrabble, din rândurile căreia au provenit primii voluntari ai DEX online. Din numeroasele discuții cu membrii acestei federații s-au născut multe idei despre dezvoltarea acestui proiect.
 • Voluntarii listați în topul voluntarilor, care au adăugat definiții în DEX online. Cei mai activi dintre ei au tastat sute de pagini de definiții!
 • Firma Siveco și editurile Litera Internațional și Saeculum, care ne-au pus la dispoziție cinci dicționare complete. Firma Siveco ne oferă și găzduire pentru primul mirror (server-oglindă) al DEX online.
 • Matei Gall, Octavian Mocanu și Radu Borza, autorii componentei Dex Flex (numită și Flex online). Această componentă permite utilizatorilor să vadă conjugările verbelor și declinările substantivelor și adjectivelor limbii române.
 • Firma Elvsoft, care găzduiește serverul principal al DEX online.
 • Octavian Procopiuc, Ion Silvestru, Federico Mestrone, Octavian Râșniță și Alexandru Mirea, autorii aplicațiilor pentru descărcarea și consultarea offline a bazei de date.
 • Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială al Academiei Române, care ne-a pus la dispoziție 3.000 de definițiii din DEX în format digital. La vremea respectivă, când definițiile erau culese manual, iar DEX online avea cu totul 10.000 de definiții, cele 3.000 suplimentare au fost aur curat.
 • Marius Alexandru, care ne-a convins că nu o să ajungem nicăieri dacă vom continua să re-tastăm definițiile, a căutat un software bun pentru recunoașterea optică a caracterelor și a scanat sute de pagini din DEX.
 • Mihai Ibănescu și Marius Scurtescu, autorii scriptului care adaugă DEX online la cutia de căutare din Firefox sau Mozilla

Ce dicționare cuprinde DEX online?

Inițial, DEX online și-a propus să ofere o copie pe Internet a DEX. Acest proiect a fost finalizat în 2004. Ulterior, am încorporat în întregime și patru dicționare de la Editura Litera (de sinonime, de antonime, ortografic și Noul Dicționar Explicativ), precum și MDN (Marele dicționar de neologisme, Editura Saeculum). Într-o măsură mai mică, am folosit și definiții din multe alte surse pentru a îmbogăți baza de date și a o face mai utilă. Puteți vizita lista completă a dicționarelor folosite.

Pot să-mi instalez DEX online pe calculatorul de acasă? Dar pe dispozitive mobile?

Da. Vizitați pagina de unelte și citiți secțiunea despre aplicații offline. Aceste aplicații transferă baza de date a DEX online pe calculatorul pe care sunt instalate, după care o pot consulta și în absența unei legături la internet.

Ce înseamnă opțiunea „Caută în tot textul definițiilor”?

Când această opțiune nu este bifată, DEX online caută numai prin cuvintele-titlu ale definițiilor. De exemplu, o căutare după cuvântul „copil” va produce doar definițiile pentru „copil”. Când această opțiune este bifată, o căutare după cuvântul „copil” va produce toate definițiile care conțin, oriunde în cuprinsul lor, cuvântul „copil” (sau „copii”, „copilului” sau alte forme flexionare). Acest tip de căutare este util când nu vă mai amintiți un cuvânt, dar vă amintiți câteva proprietăți ale lui. De exemplu, o căutare după medicament doză mică va produce rezultate relevante ca „homeopatie”, „picătură”, „alcaloid” și altele.

Dacă doriți numai să căutați un cuvânt, vă recomandăm să nu bifați această opțiune. Ea încetinește căutarea, iar rezultatele prezentate vă pot pune în încurcătură (deoarece veți primi și definițiile altor cuvinte care poate nu vă interesează). De exemplu, dacă doriți definiția pentru „copil”, dar din greșeală bifați această opțiune, veți primi și definițiile pentru „abandon”, „adopta”, „ala-bala” și multe alte definiții nerelevante.

Pot să folosesc diacritice în cuvintele căutate?

Da, dar nu este obligatoriu. DEX online „înțelege” termenii căutați și cu și fără diacritice. De exemplu, dacă căutați fata, veți primi definiții pentru fată, față. făta, făța, fâța și fâță. Dacă doriți definițiile pentru fată în mod special, căutați fată cu diacritice.

Cum tastez diacriticele ă, â, î, ș, ț?

Dacă folosiți Windows XP, mergeți în Control Panel → Regional and Language Options → Languages → Details și adăugați tastatura românească. Tot acolo, la Key Settings, puteți alege cum să comutați între tastatura americană și cea românească (combinația implicită este Alt-Shift). „Tastatura românească” este de fapt o mapare care face ca tastele de pe tastatura dumneavoastră să producă alte caractere când le apăsați. În particular, diacriticele românești ă, â, î, ș și ț sunt asignate tastelor [. \, ], ; și '.

Dacă folosiți altă variantă de Windows sau alt sistem de operare, trebuie să le configurați în mod similar. Tastatura românească este standard, deci diacriticele românești se vor afla în aceleași poziții pe tastatură.

Dacă nu doriți să instalați maparea românească de tastatură, puteți folosi notațiile ~a, ^a, ^i, ,s și ,t respectiv pentru ă, â, î, ș și ț.

Pot să folosesc expresii regulate?

Da. Folosiți următoarele simboluri:
 • ? se potrivește cu orice caracter. De exemplu, ?z va găsi toate cuvintele din două litere în care a doua literă este z.
 • * se potrivește cu orice șir de caractere, inclusiv cu șirul vid. De exemplu, z* va găsi toate cuvintele care încep cu z.
 • s1|s2 se potrivește cu oricare din cele două șiruri. De exemplu, ana|caiafa va găsi definițiile pentru ana și pentru caiafa.
 • [set] se potrivește cu oricare literă din set. De exemplu, ma[uy]* va găsi cuvintele care încep cu mau sau may.
 • [^set] se potrivește cu oricare literă care nu este în set. De exemplu, *gh[^ei]* va găsi cuvintele care conțin grupul gh, dar nu în contextul ghe sau ghi.

De ce, când caut un cuvânt, primesc definiția unui cu totul alt cuvânt?

Cea mai probabilă explicație este că ați căutat un cuvânt care nu există în DEX online (fie pentru că nu există în limba română, fie pentru că niciunul din dicționarele pe care le avem nu-l menționează). În această situație, DEX online vă oferă automat cuvintele care diferă prin cel mult o literă de cuvântul introdus (maxim cinci).

O altă explicație este că ați căutat o variantă a unui cuvânt sau un cuvânt care admite variante. De exemplu, dacă căutați cuvântul cearceaf, veți primi și definiția pentru cearșaf, care este forma literară.

Unele cuvinte sunt menționate, dar nu au nicio definiție. E normal?

Da. Multe cuvinte din Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic nu au definiție. Este firesc, deoarece respectivul dicționar tratează ortografia, nu semantica. Întâmplarea face că niciun alt dicționar din cele pe care le avem nu le menționează, dar sperăm ca în timp să facem rost și de definițiile acelor cuvinte. Un asemenea exemplu este volemic.

Am găsit o greșeală în DEX online, ce fac?

Dacă observați o greșeală de tipar într-o definiție, apăsați pe legătura Semnalează o greșeală, aflată după definiție, pentru a semnala greșeala. Puteți atașa și o scurtă descriere a problemei. Vă rugăm să folosiți această metodă numai pentru greșeli de tipar (litere lipsă, diacritice lipsă etc.), nu pentru a semnala definiții care vi se par greșite sau incomplete. Preferăm să lăsăm corecturile de ordin semantic în seama autorilor dicționarelor. Vă rugăm de asemenea să fiți cât de expliciți se poate în semnalarea erorii, de preferință indicând exact care este cuvântul greșit.

Cum fac să includ un formular de căutare în DEX online în pagina mea de web?

Cel mai simplu este să adăugați un link către http://dexonline.ro. Acesta ne este și nouă de mare folos, întrucât ne crește popularitatea și ne îmbunătățește cotarea în ochii motoarelor de căutare. Puteți adăuga și o cutie de căutare în DEX online direct din pagina dumneavoastră, inserând următorul cod HTML în pagină:
 <form method="get" action="http://dexonline.ro/search.php">
  DEX: <input name="cuv"/> <input type="submit" value="Caută"/>
 </form>

Cum contribui cu definiții la DEX online?

Dacă ne folosiți când aveți nevoie și dacă le spuneți despre noi prietenilor dumneavoastră care au nevoie de un dicționar, ne faceți deja un mare bine. Dacă doriți să adăugați definiții la DEX online, vă suntem cu atât mai recunoscători! Mecanismul este simplu: vizitați pagina de contribuții, introduceți o definiție și trimiteți-ne-o. Noi preluăm definiția (cu o întârziere de cel mult o zi), corectăm eventualele greșeli de tipar și o activăm. Din acest moment, ea este parte din DEX online!

Dorim ca definițiile trimise să fie cât mai conforme cu dicționarele de unde provin. Altfel, moderarea definițiilor trimise de dumneavoastră durează la fel de mult ca și tastarea lor de la zero, și deci întreaga încercare de a distribui efortul nu își mai atinge scopul. Pentru aceasta, vă rugăm să citiți cu atenție următoarele sugestii înainte de a introduce o definiție și să le respectați cât mai bine:
 • Înainte de a trimite o definiție, căutați cuvântul pentru a vă asigura că el nu are deja definiții mai complete decât cea pe care intenționați să ne-o trimiteți. Ar fi păcat să vă irosiți timpul și bunăvoința culegând definiții care nu aduc nimic nou.
 • Introduceți numai cuvinte din sursele acceptate. Dacă aveți sugestii pentru adăugarea de noi surse, nu ezitați să ne scrieți.
 • Respectați cât mai bine formatarea definiției în textul original: diacritice și accente (Ă, Â, Î, Ș, Ț, Ö), litere aldine sau cursive, indici1 și caractere speciale (◊, ♦). Puteți citi detalii despre cum puteți introduce foarte ușor aceste simboluri
 • Dacă observați erori evidente în definiții (greșeli de tipar), corectați-le. Dacă însă vi se pare că sensul definiției este greșit, vă rugăm nu încercați să-l îmbunătățiți. Suntem de acord că orice dicționar are lacune și definiții învechite, dar preferăm să lăsăm corectarea acestora în seama autorilor lui de drept. Un dicționar bazat pe improvizație personală nu poate căpăta o prea mare trecere în ochii publicului larg.

Cum contribui cu definiții la DEX online dacă nu pot să stau prea mult pe Internet?

Dacă doriți să ne ajutați în mod substanțial, o puteți face și culegând definițiile offline, adică fără a fi conectat la Internet. Puteți folosi orice editor de texte vă place mai mult. Formatele preferate sunt text simplu, HTML sau Open Office, dar acceptăm și Microsoft Word. Apoi, trimiteți-ne documentul tehnoredactat prin e-mail. Vă rugăm să respectați următoarele cerințe:
 • Dacă preferați culegerea offline, vă rugăm să trimiteți minimum 50 de cuvinte. Fișierul pe care dumneavoastră îl trimiteți trebuie să mai treacă prin câteva modificări, care consumă destul de mult timp. Acest timp este independent de numărul de cuvinte, deci se „amortizează” foarte bine pentru 50 de cuvinte sau mai multe, dar este o cheltuială inutilă pentru un număr mic de cuvinte.
 • Nu uitați să respectați toate formatările în textul cules.
 • Pe cât posibil, încercați să respectați următoarea paginare a definițiilor: pe prima linie se scrie cuvântul, cu diacritice și fără accent, iar pe a doua linie definiția; apoi un nou cuvânt, o nouă definiție ș.a.m.d., ca în exemplul de mai jos:
 zavergiu
 ZAVERGÍU, zavergii, s.m. Revoluționar grec din 1821: p. gener. răsculat, răzvrătit. - Zaveră + suf. -giu.
 zavescă
 ZAVÉSCĂ s.f. (Înv.) Taxă specială plătită vistieriei în evul mediu, în Moldova, pentru redeschiderea unui proces. - Et. nec.
 ...

Vreau să devin moderator al DEX online

Moderatorii DEX online au acces aproape neîngrădit la baza de date, incluzând moderarea definițiilor recent trimise, editarea celor existente sau modificarea formelor flexionare ale cuvintelor. De aceea, acordăm dreptul de moderator persoanelor care și-au dovedit bunele intenții față de DEX online. De exemplu, după ce contribuiți cu cel puțin 100 de definiții la DEX online, puteți cere să deveniți moderator. Scrieți-ne pentru detalii.

Sunt programator și vreau să ajut

Vă mulțumim! Citiți pagina de informații pentru programatori.

Am contribuit la DEX online, dar adresa mea de e-mail e scrisă greșit!

Aceasta a fost și intenția noastră, datorită modului în care unii oameni s-au gândit să câștige bani pe Internet. Ei au niște programe care navighează pe Internet, deschid pagini la întâmplare și extrag toate bucățile de text care arată ca o adresă de e-mail. Apoi vând adresele de e-mail astfel extrase, cu milioanele, diverselor companii care vând te miri ce pe Internet. Aceste companii încep să-i agaseze pe proprietarii respectivelor adrese cu zeci de e-mailuri nesolicitate (binecunoscutul „spam”).

Dacă am fi lăsat toate adresele în forma lor originală, toți voluntarii care și-au dat adresa de e-mail ar fi început să primească spam (care poate ajunge lejer la 100 de mesaje pe zi). Din acest motiv am alterat un pic adresele de e-mail, astfel încât ele să fie inteligibile de către un om, dar (sper) nu și de către un program. În plus, voluntarii au dreptul de a-și ascunde complet adresa de e-mail.

OTRS

Dacă sunteți moderator al DEX online, ne puteți ajuta să răspundem la e-mailurile venite pe adresa de contact. Acestea vin în număr relativ mare, dar avem unelte pentru a ușura răspunsurile. Folosim un pachet software numit OTRS, care permite mai multor voluntari să conlucreze pentru a răspunde la e-mailuri. OTRS permite răspunsuri-tip cu care putem procesa foarte ușor majoritatea mesajelor primite. Scrieți-ne dacă sunteți interesat.

Aveți o listă de e-mail?

Da. Dacă doriți să fiți la curent cu evoluția și aspectele tehnice ale DEX online, vă puteți abona pe lista noastră de e-mail trimițând un e-mail la discutii-subscribe@dexonline.ro. Volumul estimativ este de 10-20 de mesaje pe lună.

Aveți un mirror (server-oglindă) mai rapid?

Posibil! În prezent, DEX online este accesibil în patru locuri:
 1. dexonline.ro – Serverul principal al DEX online, aflat în România, găzduit de firma Elvsoft.
 2. dictionare.edu.ro – Server găzduit în România de firma Siveco și Portalul SEI.
 3. voronet.dexonline.ro – Server în București, pe un calculator aflat în sufrageria lui Cătălin. Acest server a rezistat cu bravură cinci ani ca server principal al DEX online, până am găsit găzduire propriu-zisă.
 4. dex.cartiere.ro – Server creat prin amabilitatea lui Constantin Gelu.
Următoarele servere-oglindă sunt neoficiale. Ele sunt realizate de persoane care au dorit să sprijine proiectul DEX online și le mulțumim din suflet, dar nu garantăm că aceste servere vor fi în permanență funcționale.
 1. dex.webcast.ro
Un „mirror” sau server-oglindă este un termen tehnic pentru o copie fidelă a unui site. În cazul DEX online, mirror-urile nu sunt 100% fidele, deoarece modificarea datelor este dezactivată (nu puteți corecta definiții sau semnala greșeli de tipar). Dar în ce privește consultarea dicționarelor, între site-ul principal și mirror-uri nu există nicio diferență. Folosiți oricare din site-uri vi se pare mai rapid.

Cum obțin o copie a bazei de date?

Baza de date a DEX online este disponibilă în format SQL la http://dexonline.ro/download/dex-database.sql.gz. Citiți mai jos informațiile despre licență. Baza de date conține cuvintele-titlu, definițiile, comentariile, greșelile de tipar, ghidul de exprimare corectă și formele flexionare ale cuvintelor, în măsura în care există. Singurele informații pe care nu le exportăm în baza de date sunt datele personale ale utilizatorilor înregistrați.

Licență

Pentru dicționarele Editurii Litera: Copyright (C) Editura Litera.

Pentru patru dintre dicționare (Dicționar de sinonime, Dicționar de antonime, Dicționar ortografic, Nodex), toate drepturile sunt rezervate Editurii Litera. Copierea definițiilor din aceste dicționare este interzisă fără acordul explicit al Editurii Litera.

Pentru restul dicționarelor: Copyright (C) 2004-2019 DEX online.

Baza de definiții a DEX online este liberă; o puteți redistribui și/sau modifica în conformitate cu termenii Licenței Publice Generale GNU așa cum este ea publicată de Free Software Foundation; fie versiunea 2 a Licenței, fie (la latitudinea dumneavoastră) orice versiune ulterioară. Baza de definiții este distribuită cu speranța că vă va fi utilă, dar FĂRĂ NICIO GARANȚIE, chiar fără garanția implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop. Citiți Licența Publică Generală GNU pentru detalii. Puteți găsi o copie a Licenței Publice Generale GNU aici și o traducere a ei în limba română aici.

Pentru codul-sursă: Copyright (C) 2004-2019 DEX online.

Acest program este software liber: îl puteți redistribui și/sau modifica sub termenii Licenței Publice Generale Affero (AGPL) așa cum este ea publicată de Free Software Foundation, fie versiunea 3 a licenței, fie (la latitudinea dumneavoastră) orice versiune ulterioară. Acest program este distribuit cu speranța că vă va fi util, dar FĂRĂ NICIO GARANȚIE, chiar fără garanția implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop. Citiți Licența Publică Generală Affero pentru detalii.

Pentru instrucțiuni privind descărcarea și instalarea codului-sursă, vizitați pagina Acces la codul-sursă.

Explicație

Am pus această licență pe definițiile existente în DEX online pentru a ne asuma paternitatea asupra formei digitale a definițiilor. Nu dorim să ne substituim autorilor originali ai dicționarelor incluse. Precizăm din nou că DEX online este doar o copie online a DEX, ediția 1998 și a altor dicționare asupra cărora nu avem niciun fel de pretenții de paternitate. Este posibil ca, în urma unor convorbiri ulterioare cu Academia Română, această licență să devină invalidă. Este posibil chiar ca, din motive legale, să fim nevoiți a revizui conținutul acestui site. Deocamdată, însă, aceste convorbiri nu au avut loc. Cât timp lucrurile vor rămâne în această stare, dorim ca nimeni să nu poată confisca, patenta sau îngrădi accesul la baza de date a DEX online.

În cazul în care doriți să preluați definiții din DEX online, licența GPL vă obligă la două lucruri:
 1. Să oferiți mai departe aceste definiții tot sub licența GPL.
 2. Să includeți nota de copyright aflată la sfârșitul fiecărei pagini din DEX online, inclusiv URL-ul http://dexonline.ro.
Am pus această licență pe definiții:
 1. Pentru a ne asigura că baza de date a DEX online, care este în prezent cel mai complet dicționar explicativ al limbii române, va rămâne întotdeauna gratuită. Puteți folosi această bază de definiții în orice scopuri, comerciale sau necomerciale.
 2. Pentru a ne asigura că oricine va folosi această bază de date va fi la rândul său obligat să o ofere mai departe în mod gratuit. Mai exact, oricui folosește această bază de date i se interzice să îngreuneze copierea mai departe a acestei baze de date. Aceasta este intenția copyleft, în cadrul căruia intră și Licența Publică Generală GNU.
 3. Pentru a ne asigura că, în cazul în care cineva preia și modifică baza de date a DEX online, noi nu putem fi socotiți răspunzători. DEX online își propune să ofere o copie fidelă a multor dicționare, dar nu promitem că această copie va fi distribuită identic odată ce iese din mâinile noastre.
 4. Pentru că suntem de părere că acest document este foarte prețios și este un instrument benefic pentru limba și cultura română. Considerăm că acest document trebuie să fie public și că el s-ar răspândi oricum, chiar și fără voia noastră. De aceea, dorim să oferim acest document de la sursă și să preîntâmpinăm apariția unei piețe negre pentru acest document.

Scurt istoric și fapt divers

Numele meu este Cătălin Frâncu. De profesie sunt programator și singura pregătire lingvistică am primit-o în școala generală. Mă ocup de partea tehnică a acestui proiect numai în timpul liber, care se împuținează de la un an la altul. Totuși, efortul meu este o joacă pe lângă cel al voluntarilor care și-au asumat o sarcină mult mai migăloasă: introducerea de definiții.

DEX online a apărut în august 2001. În primele sale luni, el a avut o evoluție lentă și haotică, iar fondul de cuvinte a rămas extrem de limitat (sub 40 de cuvinte). Din această cauză, primii vizitatori ai proiectului nu găseau niciun cuvânt din câte căutau, se plictiseau și plecau fără să mai revină, și în general cam toată lumea era convinsă că această idee n-o să prindă niciodată. Multe mesaje primite îmi spuneau personal acest lucru în termeni care de care mai pitorești :)

Primii care au depus un efort susținut și sistematic pentru trecerea de această fază au fost membrii Federației Române de Scrabble. Ei au demonstrat că ideea din spatele DEX online este viabilă și că voluntari se găsesc. Odată trecut de masa critică de 2000-3000 cuvinte, DEX online a câștigat popularitate. În paralel, am implementat funcții noi cum ar fi trimiterile și expresiile regulate, și am simplificat mult sintaxa pentru introducerea de noi definiții. Cu timpul s-au adăugat noi voluntari și ritmul de învățare a crescut, depășind 1000 cuvinte pe lună în unele luni. Dacă această evoluție se menține, estimez un total de 30.000 cuvinte la sfârșitul anului 2003.

Multă vreme, DEX online a rulat pe calculatorul meu personal, pe care trebuia să îl resetez uneori pentru a juca jocuri pe calculator :) Începând din decembrie 2002, DEX online are un calculator dedicat (tot personal) și este activ non-stop.

În iunie 2003 am depășit 20.000 cuvinte. În paralel, am îmbunătățit mult interfața. De exemplu, în timpul introducerii unei definiții, textul formatat este afișat interactiv, fără a mai fi necesară apăsarea butonului Test. De asemenea, am adăugat paginarea rezultatelor, astfel încât navigarea prin mii de rezultate a devenit posibilă.

În iulie 2003 am cumpărat reclame în paginile Google (adwords.google.com). Pentru numai $2/zi am câștigat 40 de vizitatori noi pe zi (pe lângă aproximativ 200, câți aveam anterior). Din păcate, $2/zi se însumează la $60/lună, ceea ce nu îmi pot permite pe termen lung. Momentan, campania adwords este oprită.

Cam o dată la două-trei zile primesc o definiție obscenă, de obicei a unui cuvânt cu 4 litere pe care îl găsim scris prin lifturi.

În septembrie 2003, la sugestia lui Cătălin Nițica, am adăugat o interfață care vă permite să folosiți DEX online cu Gnome Dictionary sub linux / RedHat. Pentru a porni applet-ul, dați clic-dreapta pe taskbar și selectați „Add to panel / Accessories / Dictionary Lookup”, sau lansați gnome-dictionary dintr-un terminal. Pentru a face căutări în DEX online, programul trebuie configurat cu serverul dexonline.ro și portul 2628. Din păcate, Gnome Dictionary este un proiect destul de primitiv și nu poate formata definițiile la fel de frumos ca în pagina de web. Veți remarca lipsa diacriticelor și a trimiterilor în special. Dar... funcționează și este extrem de convenabil!

În octombrie 2003 ne-am mutat la adresa www.dexonline.ro.

În noiembrie 2003 am adăugat ghidul de exprimare corectă.

Din ianuarie 2004, oricine observă o greșeală de tipar o poate semnala printr-un simplu clic.

Pe 15 februarie 2004 am depășit 30.000 cuvinte.

În aprilie 2004 am primit un cadou de Paști de $300 din partea unei firme din România, cu care am putut cumpăra ABBYY FineReader 7.0 Professional. Sper ca acest lucru să ne mărească mult ritmul de învățare.

Pe 24 aprilie 2004 am fost dați pentru prima oară la ziar! Articolul respectiv, din Jurnalul Național, a fost cel mai citit articol din ediția online a ziarului.

Pe 9 mai 2004 am atins 40.000 cuvinte.

Pe 1 august 2004 am terminat de cules DEX-ul (circa 65.000 de definiții). A fost chiar un moment deosebit, am avut sentimentul că n-am trăit degeaba, lucru reflectat și de numeroasele mesaje de felicitare venite din partea diverșilor admiratori care așteptaseră momentul.

În septembrie 2004, firma Siveco și Editura Litera Internațional ne-au pus la dispoziție patru dicționare noi. Cu acestea, DEX online a sărit brusc la aproape 200.000 definiții.

În următorii doi ani, DEX online a crescut cu mai puține evenimente notabile, dar a crescut. În august 2006 aveam peste 283.000 de definiții.

În iulie 2006 am adăugat cod care le permite moderatorilor să adauge comentarii pe marginea definițiilor. Aceasta a împăcat principiul nostru de a păstra definițiile exact așa cum le-am preluat din sursele autorizate cu nevoia evidentă de a face adnotări acolo unde există ambiguități, omisiuni și contradicții între diversele dicționare.

În august 2006 am lansat subproiectul Dex Flex. Acest subproiect urmărește să producă o listă completă a cuvintelor limbii române împreună cu toate formele lor flexionare (declinări și conjugări). Și acest proiect este distribuit. Moderatorii colaborează pentru a eticheta fiecare cuvânt cu partea de vorbire potrivită, identificând în același timp diversele excepții și fenomene morfologice.

În septembrie 2006 am mutat serverul principal în România. Sperăm ca această mutare să ducă la timpi mai buni de acces la site, având în vedere că majoritatea vizitatorilor noștri vin din România.

În august 2007 am completat proiectul Dex Flex (numit și Flex online) prin încorporarea Listei Oficiale de Cuvinte elaborată de Federația Română de Scrabble. Matei Gall și Octavian Mocanu au întreținut și perfecționat această listă ani de zile, iar Radu Borza și Cătălin Frâncu au convertit documentul la un format utilizabil în DEX online. Această componentă le permite utilizatorilor să vadă formele flexionare ale oricărui cuvânt al limbii române și este punctul de plecare pentru multe alte îmbunătățiri pe care le avem în plan.

În septembrie 2007 am adăugat integral Marele Dicționar de Neologisme publicat de Editura Saeculum și redistribuit sub licența GPL prin amabilitatea firmei Siveco.

În martie 2010 am creat m.dexonline.ro, varianta siteului optimizată pentru dispozitivele mobile.

În aprilie 2010 am trecut la un design nou cu mai multă personalitate.

Documentul ăsta e plin de cacofonii!

Da. Autorul acestui document nu crede în cacofonii. Dacă alăturarea a două cuvinte inofensive îi duce pe unii cu gândul la trivialități, este problema lor. De multe ori, construcțiile la care ajungem încercând să evităm o cacofonie zgârie urechea mai rău decât cacofonia însăși. Alte limbi nu se străduie deloc să le evite și autorul crede că spaima pe care cacofoniile o provoacă vorbitorilor de limbă română se datorează numai automatismelor învățate în școala primară.